Ciasto z suszonymi śliwkami i bezą

Pyszne, typowo imprezowe,czy świąteczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, powideł śliwkowych, czekoladowej masy śmietanowej z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie, masy śmietanowej z mascarpone oraz bezy.
Ciasto jest słodkie, choć nie przesłodzone. Wysokie i podzielne. Baaardzo dobre.
Jest też nieco pracochłonne, ale nie jakoś przesadnie.
Przygotowanie ciasta warto rozłożyć sobie na 2 dni. Chodzi przede wszystkim o to, by dzień wcześniej zalać śliwki rumem. Jeśli chcesz zrezygnować z alkoholu, możesz śliwki namoczyć krótko w herbacie lub ciepłej wodzie – na tyle, by nieco zmiękły.
Polecam to ciasto na święta i różnego rodzaju uroczystości.
Szklanka o pojemności 250 ml
Składniki na ciasto z suszonymi śliwkami i bezą:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
Beza:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa czekoladowa ze śliwkami
- 500 ml śmietanki tortowej/deserowej 36%
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g suszonych śliwek
- 1/3 szkl. rumu
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki tortowej/deserowej 36%
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku
- 1 lekko (!) kopiasta łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
Jak zrobić ciasto z suszonymi śliwkami i bezą?
Śliwki w rumie:
Dzień wcześniej 200 g suszonych śliwek dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do zamykanego pojemniczka/słoika i zalewamy rumem (około 1/3 szklanki). Odstawiamy na całą noc, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem/obracając go na drugą stronę, żeby śliwki w miarę równomiernie „napiły się alkoholu”.
Jeśli zależy Ci na cieście bez alkoholu, możesz w dniu przygotowania namoczyć śliwki w ciepłej wodzie lub herbacie – by nieco zmiękły.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy drobny cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy. Wlewamy zimną wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy szpatułką do połączenia.
Masę biszkoptową przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Przestudzony biszkopt kakaowy kroimy na dwa blaty. Jeden z nich smarujemy powidłami śliwkowymi.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Miksujemy aż do uzyskania lśniącej piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, miksujemy do połączenia.
Pianę białkową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy przez półtorej godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Uwaga! Jeśli w trakcie pieczenia beza zacznie się zbyt szybko i mocno rumienić, być może trzeba będzie jeszcze nieco zmniejszyć temperaturę grzania. Mój piekarnik grzeje mocno, dlatego ja pod koniec obniżyłam temperaturę do 110 stopni.
Masa czekoladowa ze śliwkami:
Połamaną na kawałki czekoladę mleczną i deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Śliwki odsączamy z rumu (przez noc powinny wchłonąć większość alkoholu).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec łączymy z rozpuszczoną czekoladą, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki, mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy na biszkopt z powidłami, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Masa śmietanowa:
Łyżeczkę żelatyny zalewamy 3-4 łyżeczkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz serek mascarpone, miksujemy do połączenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z 1 łyżką masy i mieszamy. Powstałą gładką, lejącą żelatynę dodajemy do pozostałej masy śmietanowej, miksujemy do połączenia (w przypadku, gdyby powstały grudki, należy ponownie krótko podgrzać żelatynę na minimalnej mocy palnika).
Masę śmietankową rozprowadzamy na wierzchu ciasta, wyrównujemy.
Na wierzch dajemy przygotowaną bezę.
Inspiracja – I love bake