Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
Ciasto z rabarbarem to pozycja obowiązkowa każdej wiosny. Na moim stole pojawia się co najmniej raz właśnie w takiej najprostszej, ucieranej wersji. Bo kto nie lubi takiego zwyczajnego, domowego ciasta pachnącego masłem, puszystego i rozpływającego się w ustach… Takie z rabarbarem jest niesamowicie smaczne – kwaskowe kawałki różowych owoców świetnie równoważą delikatne ciasto. Aby nieco urozmaicić proste smaki, dodałam do owoców i kruszonki nieco kardamonu. Jego korzenny smak bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem ma moc! Nie potrzebuje zachęty, nie wymaga wiele pracy, a na dodatek jest niezawodne i uniwersalne. Po sezonie na rabarbar, z powodzeniem można upiec je z innymi owocami – idealne będą kwaśne porzeczki, czy maliny, ale każde inne miękkie owoce też się sprawdzą. Wyobrażam sobie to ciasto z jagodami – do kruszonki w tym przypadku użyłabym skórki cytrynowej zamiast kardamonu, a jeśli postawiłabym na truskawki, dodałabym wanilii.
Uwielbiam takie przepisy – jedno ciasto z rabarbarem, a tyle możliwości. Zmieniając dwa składniki można przez całe lato serwować bliskim zupełnie nowe desery bazujące na tej samej podstawie. Zimą natomiast upiekę to ciasto z konfiturą, albo bez dodatków i podam z kremowym sosem waniliowym – wyobrażacie to sobie? Już niemal czuję ten smak…
Ciasto z rabarbarem Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 35 mins Czas Całkowity 50 mins
Proste i niezawodne ciasto z owocami. Z kruszonką z nutą kardamonu. Idealnie sprawdzi się też jako baza do ciast z innymi owocami.
Rodzaj Dania: Wypieki
Kuchnia: Ciasto z owocami
Keyword: ciasto, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i kruszonka, łatwe ciasto, rabarbar
Ilość Porcji: 15 porcji
Składniki ciasto
- 175 g masła
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 50 g mąki pszennej tortowej
Przygotowanie krok po kroku Kruszonka
-
Miękkie masło wymieszaj z kardamonem, cukrem pudrem i mąką palcami do uzyskania kruszonki. Odstaw.
ciasto
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
-
Rabarbar pokrój na 2-3cm kawałki. Oprósz cukrem i kardamonem. Wymieszaj i odstaw.
-
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
-
Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
-
Dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy.
-
Do ciasto dodaj połowę rabarbaru. Wymieszaj.
-
Do formy 20cm x 30cm (wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej) przełóż ciasto i wyrównaj łopatką. Posyp pozostałym rabarbarem i kruszonką.
-
Piecz około 30-35 minut lub do "suchego patyczka".
-
Ostudź.
Zobacz inne pomysły na ciasta z rabarbarem Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodneOdrywane drożdżówki z serem i rabarbaremSzybka rolada biszkoptowa z rabarbaremTarta rabarbarowo – pomarańczowa z beząRóżane ciasto z rabarbaremBiszkoptowy torcik rabarbarowy – bezglutenowyKruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbaremCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonkąDrożdżowy placek z rabarbarem z nutą imbiru.