Ciasto z rabarbarem i serem pod śmietankową pierzynką

Ciasto z rabarbarem i serem pod śmietankową pierzynką

Kiedy mój mąż wraca do domu po długiej nieobecności, zawsze przygotowuję mu coś co lubi. Na pierwszy rzut ciasto - mój mąż gustuje w ciastach z kwaśnym "wsadem", a że teraz na straganach pełno rabarbaru, zdecydowałam się na placek z rabarbarem właśnie. Piekłam już kiedyś ciasto z rabarbarem i truskawkami, że nie wspomnę już o klasycznym cieście z rabarbarem, ale miałam ochotę wypróbować inny przepis i na Wielkim Żarciu trafiłam właśnie na ten.

Autorką przepisu jest Nutella. Ciasto jest absolutnie bajeczne - kruche,

słodko-kwaśne, pycha.

Składniki:

Ciasto: 500 g mąki

150 g cukru

250 g masła

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek mleka

4 łyżki oleju

cukier waniliowy

Masa serowa: 500 g serka do wypieków (możecie użyć też homogenizowanego)

2 żółtka

budyń waniliowy

3-4 łyżki cukru

Śmietankowa kołderka: 200 ml gęstej śmietany

2 jajka

cukier do smaku

I oczywiście - 1 kg rabarbaru

Z podanych składników zagnieć ciasto, schłódź je w lodówce.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Możesz go zasypać cukrem i odstawić, ale ja tego nie robiłam, bo lubię kwaśny.

Ciasto podziel na 3/4 i 1/4. Mniejszą część odłóż, a większą wylep na blasze. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz ciasto przez 10 minut.

Ser zmiksuj z pozostałymi dodatkami i wylej na podpieczony spód. Na serze ułóż rabarbar, a na rabarbarze kratkę z pozostałej 1/4 części ciasta. Wszystko razem włóż ponownie do piekarnika na 20 minut, i przygotuj w tym czasie polewę śmietankową: rozmieszaj śmietanę z jajkami, dodając cukier w ilości, jaka ci pasuje.

Wylej polewę na ciasto i piecz wszystko jeszcze przez 30 minut, aż wierzch się ładnie zazłoci. Ciasto krój dopiero po wystygnięciu.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i serem pod śmietankową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów