Ciasto z rabarbarem i serem pod śmietankową pierzynką
Kiedy mój mąż wraca do domu po długiej nieobecności, zawsze przygotowuję mu coś co lubi. Na pierwszy rzut ciasto - mój mąż gustuje w ciastach z kwaśnym "wsadem", a że teraz na straganach pełno rabarbaru, zdecydowałam się na placek z rabarbarem właśnie. Piekłam już kiedyś ciasto z rabarbarem i truskawkami, że nie wspomnę już o klasycznym cieście z rabarbarem, ale miałam ochotę wypróbować inny przepis i na Wielkim Żarciu trafiłam właśnie na ten.
Autorką przepisu jest Nutella. Ciasto jest absolutnie bajeczne - kruche,
słodko-kwaśne, pycha.
Składniki:
Ciasto: 500 g mąki
150 g cukru
250 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka
4 łyżki oleju
cukier waniliowy
Masa serowa: 500 g serka do wypieków (możecie użyć też homogenizowanego)
2 żółtka
budyń waniliowy
3-4 łyżki cukru
Śmietankowa kołderka: 200 ml gęstej śmietany
2 jajka
cukier do smaku
I oczywiście - 1 kg rabarbaru
Z podanych składników zagnieć ciasto, schłódź je w lodówce.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Możesz go zasypać cukrem i odstawić, ale ja tego nie robiłam, bo lubię kwaśny.
Ciasto podziel na 3/4 i 1/4. Mniejszą część odłóż, a większą wylep na blasze. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz ciasto przez 10 minut.
Ser zmiksuj z pozostałymi dodatkami i wylej na podpieczony spód. Na serze ułóż rabarbar, a na rabarbarze kratkę z pozostałej 1/4 części ciasta. Wszystko razem włóż ponownie do piekarnika na 20 minut, i przygotuj w tym czasie polewę śmietankową: rozmieszaj śmietanę z jajkami, dodając cukier w ilości, jaka ci pasuje.
Wylej polewę na ciasto i piecz wszystko jeszcze przez 30 minut, aż wierzch się ładnie zazłoci. Ciasto krój dopiero po wystygnięciu.