Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Lubię ten cudowny wiosenny czas, kiedy mogę upiec proste i smaczne ciasto z rabarbarem lub truskawkami pachnącymi słońcem. Wiosna i lato dostarczają nam tylu pyszności, które można zajadać na surowo albo upiec z nimi coś dobrego. Dziś zapraszam na rabarbarowy wypiek z migdałową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, rabarbar idealnie do niego pasuje. Równie smaczne będzie z truskawkami, może także z porzeczkami je upiekę? Zobaczymy. ;)
Źródło przepisu: Mała Cukierenka.
Składniki na ciasto:
*200 g miękkiego masła
*160 g cukru
*1 opakowanie cukru wanilinowego
*4 duże jajka
*250 g mąki pszennej
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
*600 g rabarbaru
Kruszonka:
*150 g mąki pszennej
*100 g masła
*70 g cukru
*1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (ja użyłam ekstraktu waniliowego domowego)
*2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
*2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Wykonanie:
Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami (orzechami). Dodać posiekane masło, aromat i rozetrzeć palcami tak by powstała kruszonka. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Ciasto: mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu, aż składniki się połączą.
Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Na wierzch wyłożyć rabarbar. Następnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :)