Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sklepach już szparagi, młode ziemniaki i rabarbar! To był mój pierwszy pęczek w tym roku. „Poszedł” na kompot (ach, te przedszkolne wspomnienia!) i ciasto (naturalnie!).

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbar świetnie sprawdza się przy naprawdę wielu deserach, bo jego kwaskowate nuty świetnie równoważą monotonną słodycz cukru.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem postawiłam na łatwe ciasto na bazie maślanki z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Klasyk.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Agata, 28 kwietnia 2014

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rabarbar obierz z włókien, pokrój w ok. 1,5 cm kawałki.

W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól, dokładnie zmiksuj.

Połącz mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczką) i sodą, dodawaj na zmianę  z maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką (łyżką), niezbyt długo.

3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż rabarbar.

Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy