Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Rabarbar właśnie się zaczyna. Mnie udało się kupić taki ładny. Dzieci bardzo chciały ciasto i udało się jeszcze zrobić dżem. Pomysł na ciasto zaczerpnięty stąd (klik). Ciasto z rabarbarem i budyniem wychodzi pyszne. Jest puszyste i delikatne. Smakuje wybornie. Trzeba tylko wcześniej ugotować budyń, poddusić rabarbar i przygotować ciasto ucierane. Potem pieczemy wszystko razem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka: 22 x 32 cm

Rabarbar:
  • 600 g rabarbaru
  • 60 g cukru

Rabarbar można upiec z piekarniku. Ja poddusiłam go troszkę na patelni. Rabarbar dobrze myjemy i kroimy na 2 cm paski (nie obieramy). Wrzucamy na patelnię, posypujemy cukrem i dusimy chwilkę. Do momentu aż rabarbar troszkę zmięknie. Studzimy.

Budyń:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 40g
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Budyń musimy przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie gorący przelewamy do miseczki, owijamy folią spożywczą, by dotykała powierzchni budyniu i odkładamy do wystudzenia.

Ciasto:
  • 140 g masła
  • 4 jajka L
  • 100 g cukru (można więcej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka oddzielamy od żółtek. Ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę. Do misy miksera dajemy masło i cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę.
2. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie dodajemy śmietanę.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia się składników.
4. Teraz dodajemy ubitą pianę z białek i albo miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników, albo mieszamy drewnianą łyżką.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Ostudzony budyń nakładamy łyżką (kupkami), następnie rozkładamy rabarbar.
6. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy w blaszce. Następnie wyciągamy i studzimy na desce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów