Ciasto z owocami z białej fasoli (bez glutenu!)
Kochani, 'jasna' wersja ciasta fasolowego, które już kiedyś Wam tutaj pokazywałam.
Cały czas jestem w ciężkim szoku że ciacho z f a s o l i może być TAKIE DOBRE! <3
Chodzą mi po głowie maliny na górę i może kawałki białej czekolady do środka (?) - choć wtedy nie będzie już takie bez cukru ;-)
Z gruszką albo z jabłkiem - też pyszne, wypróbowane.
Polecam skosztować masę po zblendowaniu, może się okazać, że będzie dla Ciebie mało słodkie - dodaj wtedy troszkę więcej ksylitolu.
Ma być pysznie!
Polecam, bardzo b a r d z o !
• • •
Ciasto z owocami z białej fasoli (bez glutenu i bez cukru!)
(porcja na małą keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm)
1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
1 duży banan
2 jajka
60 g ksylitolu (lub erytrytolu); ewentualnie zwykły cukier, biały bądź brązowy
30 g (jedna miarka) odżywki białkowej (u mnie o smaku waniliowym); opcjonalnie
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione owoce sezonowe (na wierzch); tu, pokrojona w plasterki gruszka
cynamon, do oprószenia wierzchu
Wszystkie składniki na ciasto blendujemy na gładką masę. Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy owoce, oprószamy cynamonem.
Pieczemy ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Studzimy całkowicie przed wyjęciem z blachy i pokrojeniem ciasta.
Smacznego!