Ciasto z morelami i porzeczkami

Ciasto z morelami i porzeczkami

Przepis - Wydrukuj przepis

Oto prosty przepis na wspaniałe letni deser: ciasto z morelami i czerwonymi porzeczkami. Słodycz moreli wspaniale kontrastuje z lekko kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. To sprawia, że ciasto jest naprawdę pyszne, niezbyt słodkie i świetnie sprawdzi się jako wakacyjny dodatek do kawy.

Zdjęcie - Ciasto z morelami i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię wykorzystywać od pieczenia ciasta z morelami kwadratowe lub prostokątne foremki, bo połówki owoców naturalnie dzielą placek na małe porcje, układam je (tj. połówki moreli) rzędami, każda tworzy naturalne centrum kawałka. Lubię taki porządek w cieście :)

Za to czerwone porzeczki rozrzucam do cieście losowo, na koniec, już przed podaniem dokładam jeszcze trochę surowych porzeczek- ich kwasowość wspaniale uzupełnia lekką słodycz placka. Oczywiście ciasto podać możecie z ubitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim wzbogaconym ziarenkami laski wanilii (lub cukrem z wanilią).

Zdjęcie - Ciasto z morelami i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania mojego ciasta z morelami i czerwonymi porzeczkami wykorzystałam kwadratową foremkę o boku o długości ok. 20 cm.

Wierzch ciasta, już po nałożeniu na niego owoców, posypałam ok. 2 łyżkami grubego cukru w kryształach- stworzył na placku słodką, chrupiącą skorupkę.

Zdjęcie - Ciasto z morelami i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • jajko - 3 szt, osobno białka i żółtka
  • masło - 90 g, miękkie
  • olej - 50 ml
  • cukier - 90 g
  • mąka pszenna - 170 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • morele - ok. 4-5 szt
  • czerwona porzeczka - ok. 6 kiści

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem i olejem na puszystą masę.
  2. Dodaj żółtka, zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Ubij białka na sztywną masę, delikatnie połącz z ciastem.
  5. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia  foremki, na wierzchu ułóż owoce, piecz ok. 45 min. w 180 oC.

Kategorie przepisów