Ciasto z morelami i porzeczkami
Przepis - Wydrukuj przepis
Oto prosty przepis na wspaniałe letni deser: ciasto z morelami i czerwonymi porzeczkami. Słodycz moreli wspaniale kontrastuje z lekko kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. To sprawia, że ciasto jest naprawdę pyszne, niezbyt słodkie i świetnie sprawdzi się jako wakacyjny dodatek do kawy.
Bardzo lubię wykorzystywać od pieczenia ciasta z morelami kwadratowe lub prostokątne foremki, bo połówki owoców naturalnie dzielą placek na małe porcje, układam je (tj. połówki moreli) rzędami, każda tworzy naturalne centrum kawałka. Lubię taki porządek w cieście :)
Za to czerwone porzeczki rozrzucam do cieście losowo, na koniec, już przed podaniem dokładam jeszcze trochę surowych porzeczek- ich kwasowość wspaniale uzupełnia lekką słodycz placka. Oczywiście ciasto podać możecie z ubitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim wzbogaconym ziarenkami laski wanilii (lub cukrem z wanilią).
Do przygotowania mojego ciasta z morelami i czerwonymi porzeczkami wykorzystałam kwadratową foremkę o boku o długości ok. 20 cm.
Wierzch ciasta, już po nałożeniu na niego owoców, posypałam ok. 2 łyżkami grubego cukru w kryształach- stworzył na placku słodką, chrupiącą skorupkę.
Składniki:
- jajko - 3 szt, osobno białka i żółtka
- masło - 90 g, miękkie
- olej - 50 ml
- cukier - 90 g
- mąka pszenna - 170 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- morele - ok. 4-5 szt
- czerwona porzeczka - ok. 6 kiści
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i olejem na puszystą masę.
- Dodaj żółtka, zmiksuj.
- Dodaj mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną masę, delikatnie połącz z ciastem.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, na wierzchu ułóż owoce, piecz ok. 45 min. w 180 oC.