Ciasto z kaszy manny z wiśniami i galaretką
I kolejne ( pewnie już ostatnie ) wiśniowe słodkości dla Was mam!
Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia – z kaszy manny, na biszkoptach.
Pokryte soczystymi wiśniami i słodką, wiśniową galaretką.
Takie ciasto robi się dosłownie w 10 minut i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki!
Smakuje rewelacyjnie, a po sezonie wiśniowym na górę śmiało można położyć inne, ulubione owoce!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm lub blacha 20×20 )
* kasza manna – 3/4 szkl
* mleko – 700 ml
* masło – 140 g
* biszkopty – ok. 400 g
* wiśnie – ok. 2 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* galaretka wiśniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko gotujemy z masłem i cukrem, do gorącego wsypujemy kaszę i bardzo energicznie mieszamy aż kasza zgęstnieje.
Foremkę wykładamy połową biszkoptów, przykrywamy połową masy, wygładzamy i pokrywamy resztą biszkoptów i drugą częścią masy.
Całość zasypujemy wydrylowanymi wiśniami i wkładamy do lodówki.
Po ok. 10 minutach zalewamy galaretką przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny i zajadamy!
Smacznego!