Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone
Każdego roku odnoszę wrażenie, że u nas w domu czar czereśni przyćmiony jest wszechobecnymi truskawkami. Nie wiem czemu tak się dzieje, bo przecież czereśnie lubimy i to bardzo. A jednak królują truskawki - ze śmietaną, w cieście, w dżemach itp. A czereśnie - od czasu do czasu. Mam tendencję do kupowania truskawek, mówiąc sobie, że czereśnie kupię jutro. Następnego dnia - idąc po owoce - odruchowo znów proszę o truskawki:)
Udało mi się w końcu parę dni temu, używając całej siły woli zrobić czereśniowe zakupy!!!
Część owoców wylądowała w cieście.
Tartę, jaką miałam zamiar wykonać z udziałem czereśni widziałam w zeszłym sezonie u Marthy Stuart (lubię jej przepisy i często z nich korzystam). Lecz, jak to ja, oczywiście nigdzie nie odnotowałam przepisu, myśląc, że jak przyjdzie czas, to sobie go znajdę. No więc przyszedł czas, a przepis na stronie Marthy „wcięło”. Nie mogę go znaleźć i już! Trudno. Nie podam linka.
Nawiasem mówiąc, wygrzebując z czeluści pamięci ten przepis, po zapisaniu na kartce, pozmieniałam go dokumentnie - tak jakoś wyszło. I z tarty czereśniowo-malinowej zrobiło się nagle ciasto czereśniowo-truskawkowe (a jednak te wszędobylskie truskawki nie pozwoliły o sobie zapomnieć:)).
Kruche ciasto zastąpiłam biszkoptem Karolci, który robiłam już kilkakrotnie. Nie dość, że ma wspaniały smak, to jeszcze zniewalający karmelowy zapach rozchodzi się po całym domu - z powodu dodatku białej czekolady do ciasta.
Dżem malinowy zastąpiłam domowym truskawkowo-rabarbarowym.
Takie ciasto wyjęte prosto z lodówki, popite mrożoną kawą doskonale orzeźwia w taką pogodę jaką mamy od paru dni :)
Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone
Blaszka ø 20 cm (u mnie 23 cm)
Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki cukru
5 1/2 łyżki mąki pszennej
50 g stopionej białej czekolady
Krem:
125 g serka mascarpone
65 g twarożku śmietankowego do serników (np. Piątnicy)
40 g cukru pudru
100 ml śmietanki 30 - 36 %
Ponadto
20 - 30 g czereśni
6 łyżek dżemu truskawkowego + jeszcze trochę do posmarowania biszkoptu
Jajka ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (około 10 min.). Dodać przesianą mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, a następnie dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec 25 min w temp. 180 C.
Biszkopt wystudzić.
Dżem wyłożyć do rondelka (6 łyżek), zmiksować na gładką masę i podgrzać. Zdjąć z palnika.
Przygotować czereśnie: każdą przekroić na pół, pozbawić pestek i wrzucić do dżemu. Wymieszać, aby wszystkie pokryły się dżemem.
Wystudzony biszkopt ułożyć na talerzu, posmarować dżemem, posmarować kremem mascarpone i ułożyć czereśnie.