Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdego roku odnoszę wrażenie, że u nas w domu czar czereśni przyćmiony jest wszechobecnymi truskawkami. Nie wiem czemu tak się dzieje, bo przecież czereśnie lubimy i to bardzo. A jednak królują truskawki - ze śmietaną, w cieście, w dżemach itp. A czereśnie - od czasu do czasu. Mam tendencję do kupowania truskawek, mówiąc sobie, że czereśnie kupię jutro. Następnego dnia - idąc po owoce - odruchowo znów proszę o truskawki:)
Udało mi się w końcu parę dni temu, używając całej siły woli zrobić czereśniowe zakupy!!!
Część owoców wylądowała w cieście.
Tartę, jaką miałam zamiar wykonać z udziałem czereśni widziałam w zeszłym sezonie u Marthy Stuart (lubię jej przepisy i często z nich korzystam). Lecz, jak to ja, oczywiście nigdzie nie odnotowałam przepisu, myśląc, że jak przyjdzie czas, to sobie go znajdę. No więc przyszedł czas, a przepis na stronie Marthy „wcięło”. Nie mogę go znaleźć i już! Trudno. Nie podam linka.
Nawiasem mówiąc, wygrzebując z czeluści pamięci ten przepis, po zapisaniu na kartce, pozmieniałam go dokumentnie - tak jakoś wyszło. I z tarty czereśniowo-malinowej zrobiło się nagle ciasto czereśniowo-truskawkowe (a jednak te wszędobylskie truskawki nie pozwoliły o sobie zapomnieć:)).
Kruche ciasto zastąpiłam biszkoptem Karolci, który robiłam już kilkakrotnie. Nie dość, że ma wspaniały smak, to jeszcze zniewalający karmelowy zapach rozchodzi się po całym domu - z powodu dodatku białej czekolady do ciasta.
Dżem malinowy zastąpiłam domowym truskawkowo-rabarbarowym.
Takie ciasto wyjęte prosto z lodówki, popite mrożoną kawą doskonale orzeźwia w taką pogodę jaką mamy od paru dni :)

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z czereśniami i kremem mascarpone
Blaszka ø 20 cm (u mnie 23 cm)

Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki cukru
5 1/2 łyżki mąki pszennej
50 g stopionej białej czekolady


Krem:
125 g serka mascarpone
65 g twarożku śmietankowego do serników (np. Piątnicy)
40 g cukru pudru
100 ml śmietanki 30 - 36 %


Ponadto
20 - 30 g czereśni
6 łyżek dżemu truskawkowego + jeszcze trochę do posmarowania biszkoptu

Jajka ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (około 10 min.). Dodać przesianą mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, a następnie dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec 25 min w temp. 180 C.
Biszkopt wystudzić.
Dżem wyłożyć do rondelka (6 łyżek), zmiksować na gładką masę i podgrzać. Zdjąć z palnika.
Przygotować czereśnie: każdą przekroić na pół, pozbawić pestek i wrzucić do dżemu. Wymieszać, aby wszystkie pokryły się dżemem.
Wystudzony biszkopt ułożyć na talerzu, posmarować dżemem, posmarować kremem mascarpone i ułożyć czereśnie.

Przepisy z tych kategorii

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym
1

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu