Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny placek z chrupiącym, a zarazem owocowym wierzchem. Jeśli zestawimy chrupiące, migdałowe ciasteczka z jeszcze większą ilością migdałów i słodkimi jak cukierek czereśniami (skropionymi likierem), otrzymamy pyszne, NAPRAWDĘ pyszne ciasto!

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo prosty ucierany placek, z gatunku tych, które masz ochotę zjeść w całości na surowo, bo nawet jeszcze nie upieczone, osadzone na ściankach miski smakuje nieziemsko.

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z przepisu uzyskacie szybkie ciasto, przyjemnie wilgotne, bardzo aromatyczne. Idę o zakład, że nie skończy się na jednym kawałku…

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga 5secondrule.

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Agata, 30 czerwca 2014

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • masło - 90 g, miękkie
  • jajko - 2 szt
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • czereśńie - ok. 1 szklanki
  • ulubiony likier - 2 łyżki, użyłam z malin moroszek
  • ciasteczka amaretti - ok. 6 szt
  • migdały - 80 g
Sposób przygotowania

Czereśnie wypestkuj, polej likierem, odstaw na kilka minut.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku, ciągle miksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, oraz w 2 partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki o średnicy ok. 22 cm.

Na wierzchu ułóż owoce, na nich migdały (lekko rozdrobnione np. w moździerzu) oraz pokruszone ciasteczka amaretti.

Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem  ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czereśniami
1

Ciasto z czereśniami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsianka z prażonymi jabłkami

Owsianka z prażonymi jabłkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
1

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem

Korzenne śliwki duszone w wini…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sernik mango
1

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rafaello z kaszy jaglanej z maliną

Rafaello z kaszy jaglanej z ma…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Czekoladowe smoothie z awokado

Czekoladowe smoothie z awokado

Tyna Tyna
In cooking we trust

Koktajl z dyni, banana i pomarańczy
3

Koktajl z dyni, banana i pomar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl z melona, kiwi i bazylii
2

Koktajl z melona, kiwi i bazyl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku