Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny placek z chrupiącym, a zarazem owocowym wierzchem. Jeśli zestawimy chrupiące, migdałowe ciasteczka z jeszcze większą ilością migdałów i słodkimi jak cukierek czereśniami (skropionymi likierem), otrzymamy pyszne, NAPRAWDĘ pyszne ciasto!

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo prosty ucierany placek, z gatunku tych, które masz ochotę zjeść w całości na surowo, bo nawet jeszcze nie upieczone, osadzone na ściankach miski smakuje nieziemsko.

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z przepisu uzyskacie szybkie ciasto, przyjemnie wilgotne, bardzo aromatyczne. Idę o zakład, że nie skończy się na jednym kawałku…

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga 5secondrule.

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Agata, 30 czerwca 2014

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • masło - 90 g, miękkie
  • jajko - 2 szt
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • czereśńie - ok. 1 szklanki
  • ulubiony likier - 2 łyżki, użyłam z malin moroszek
  • ciasteczka amaretti - ok. 6 szt
  • migdały - 80 g
Sposób przygotowania

Czereśnie wypestkuj, polej likierem, odstaw na kilka minut.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku, ciągle miksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, oraz w 2 partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki o średnicy ok. 22 cm.

Na wierzchu ułóż owoce, na nich migdały (lekko rozdrobnione np. w moździerzu) oraz pokruszone ciasteczka amaretti.

Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem  ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czereśniami
1

Ciasto z czereśniami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki pszenne z ziarnami
1

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciasto bez pieczenia podwójnie truskawkowe
3

Ciasto bez pieczenia podwójnie…

Beti Beti
kruche babeczki

Mini serniczki mango z musem truskawkowym
1

Mini serniczki mango z musem t…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Mango Pineapple Bowl

Mango Pineapple Bowl

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu