Ciasto z cukinii – czekoladowe i intensywne
Ciasto z cukinii w wersji czekoladowej jest niesamowite. Nawet najwięksi sceptycy, którym ciasta warzywne średnio smakują, jedzą je ze smakiem. Dzięki cukinii długo zachowuje świeżość i jest apetycznie wilgotne, a dzięki dużej ilości kropelek czekoladowych, trudno jest się mu oprzeć.
Moje dzieci uznały, że przypomina w smaku brownie. Nie do końca zgadzam się z tą opinią, jednak rozumiem co ją wywołało. To ciasto upieczone według tego przepisu jest tak intensywnie czekoladowe, że może kojarzyć się właśnie z brownie. Mnie osobiście kojarzy się z naprawdę intensywnym murzynkiem w wersji deluxe i polecam każdemu, kto lubi takie ciasta. A kto nie lubi ciast czekoladowych… Niewielu takich znam.
Spyta ktoś, po co używać warzyw do ciast, skoro i tak nie są wyczuwalne? Sama kiedyś się nad tym zastanawiałam i doszłam do oczywistych wniosków, że takie ciasta są nieco zdrowsze i lżejsze niż ich klasyczne odpowiedniki. Dzięki warzywnemu dodatkowi są też niesamowicie wilgotne i znacznie dłużej zachowują świeżość. Piekłam już ciasta z fasoli, cieciorki, buraków, groszku (tu zaskoczenie było chyba największe, ale mega pozytywne), a teraz także i z cukinii. Jestem pewna, że to nie koniec tych warzywnych eksperymentów. Wam również je polecam!
Czekoladowe ciasto z cukinii Proste i intensywne ciasto z dodatkiem cukinii. Nie może się nie udać! Drukuj przepis Skomentuj Czas przygotowania: 15 minutes Czas gotowania: 50 minutes Czas całkowity: 1 hour 5 minutes Okazja: Deser, Podwieczorek, PrzyjęcieRodzaj dania: Ciasta z warzywami, WypiekiSłowa kluczowe: cukinia, czekolada Porcji: 8 porcji Składniki- 300 g cukinii
- 200 g cukru trzcinowego Demerara
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 60 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 150 g posiekanej czekolady deserowej
- Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw. Po kilku minutach puści sok. Odciśnij go dokładnie. Nie będzie potrzebny.
- Masło roztop i lekko przestudź.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- Cukier utrzyj rózgą kuchenną z roztopionym masłem.
- Dodawaj po jednym jajku stale ucierając. Do połączenia się składników.
- Do masy dodaj odciśniętą cukinię i esencję waniliową. Wymieszaj.
- Dodaj mąkę przesianą z sodą, proszkiem oraz kakao. Wymieszaj łopatką tylko do połączenia się składników.
- Dodaj 2/3 posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych. Wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy keksowej o długości ok 22-25cm wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej. Posyp pozostałą czekoladą i piecz około 50-55 minut w 175 stopniach C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Ostudź.