Ciasto z brzoskwiniami, budyniem i kokosem

Ciasto z brzoskwiniami, budyniem i kokosem
Bardzo udane połączenie budyniu, brzoskwiń i kokosu w jednym cieście. W zeszłym tygodniu pomyślałam sobie, że dawno nie jadłam ciasta z budyniem i lekko inspirując się tym przepisem (szczególnie skusił mnie chrupiący, kokosowy wierzch) upiekłam ciasto ze składników, które akurat miałam w lodówce i szafkach. Nie jest ono zbyt innowacyjne, ale za to naprawdę smaczne :)

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami, budyniem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z BRZOSKWINIAMI, BUDYNIEM I KOKOSEM
kruche ciasto:
350g mąki,
175g masła,
3 żółtka,
1 jajko,
3 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1 puszka brzoskwiń w syropie,
1 duży budyń waniliowy (80g) bez cukru,
3 łyżki cukru,
2,5 szklanki mleka,
2 łyżki masła
wierzch:
200 g wiórków kokosowych,
4 łyżki masła,
pół szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 jajka

Ciasto: Na stolnicy posiekać razem mąkę i masło, dodać cukier puder, żółtka, jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i zapiec na jasnozłoty kolor w 200 stopniach.

Nadzienie: Brzoskwinie odsączyć, zachowując szklankę syropu i pokroić w kostkę. Syrop wraz z 1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Wlać go do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować, aż powstanie gęsty budyń. Dodać masło i dobrze wymieszać. Jeszcze ciepły budyń wylać na zapieczony kruchy spód. Na nim ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Wierzch: Masło stopić, dodać cukier i cukier wanilinowy, wsypać wiórki kokosowe, wlać roztrzepane jajka i całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż wierzch ciasta zrobi się złocisty.

Kategorie przepisów