Ciasto z białą czekoladą, malinami i galaretką
- Wynik: 75
- Czas przygotowania: 50minuty
- Czas gotowania: 25minuty
Przepyszne ciasto z masą z dodatkiem białej czekolady. Maliny i galaretka to wspaniałe uzupełnienie ale można użyc także jagód, borówek, czy brzoswkinii. Ciasto zrobiłam na cienkim biszkoptowym blacie ale z powodu trwających upałów polecam użyć gotowych biszkoptów (ciastek).
Składniki- Składniki na biszkopt
- jajka - 3
- mąka pszenna - 100 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cukier - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana kremówka - 330 ml
- biała czekolada - 200 g
- żelatyna - 3 łyżki
- cukier puder - ew. 2-3 łyżki
- Dodatkowo
- galaretka - 2 opakowania
- maliny - 500 g
Rozpuścić galaretki w 750 ml wody. Odstawić do wystygnięcia.
Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.
Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w metalowej misce, miskę postawić na garnek z gotującą się wodą. Rozpuścić czekoladę, od czasu do czasu mieszając, odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, odstawić, aby zgęstniała.W tym czasie ubić serek mascarpone z cukrem, dodać śmietanę kremówkę i dalej ubijać. Gdy śmietana jest już sztywna dodawać ją łyżkami do rozpuszczonej czekolady. Na koniec delikatnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę.
Masę czekoladową wylać na wystudzony biszkopt, ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)