Ciasto włoskie z jabłkami i orzechami
Znana i lubiana klasyka, pyszne ciasto po brzegi wypełnione soczystymi jabłkami, i chrupiącymi orzechami. To ciasto jest znane pod różnymi nazwami, ale jakby je nie nazwać, zawsze będzie uniwersalne, smaczne i pełne aromatu. To ciasto jest łatwe do zrobienia, zawsze się udaje, dobrze się przechowuje i jest stosunkowo zdrowe 🙂
Dobre do porannej kawy i do śniadaniówki dla dzieci 🙂
Składniki na ciasto włoskie z jabłkami i orzechami:
foremka 30 x 25 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 większe jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- szklanka orzechów włoskich
Polewa do ciasta
- 70 g mlecznej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Jak upiec ciasto włoskie z jabłkami i orzechami?
Wszystkie płynne składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejszą kostkę. Orzechy posiekaj na małe kawałki.
Jajka ubij z cukrem na lekką pianę. Ubijaj krótko, piana nie musi być bardzo sztywna.
Dodaj olej i jogurt, pomieszaj.
Dodaj przesianą mąkę pszenną z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową i proszkiem do pieczenia. Składniki pomieszaj do połączenia składników.
Na koniec dodaj jabłka i orzechy, pomieszaj łyżką.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przełóż na blaszkę, wyrównaj powierzchnię. Ciasto daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, czas pieczenia to około 50 minut. Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia.
Do małego naczynia, daj połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Całość podgrzewaj na bardzo małym ogniu, intensywnie mieszając. Gotową masę czekoladową, posmaruj schłodzone ciasto, posyp orzechami. Pyszne ciasto gotowe 🙂
Smacznego 🙂