Ciasto waniliowo - kakaowe z patelni - bez pieczenia!
W kuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście!
Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z patelni!
Tak, tak, dobrze słyszycie – ciasto jest przygotowane na patelni.
I nie chodzi mi absolutnie o to, by ciasto razem z patelnią włożyć do piekarnika, ale o to, by tego piekarnika wcale nie odpalać.
Można nawet powiedzieć i nie będzie to absolutnie kłamstwem, że ciasto zostało usmażone!
Też nie wierzyłam w to, że to się uda!
A jednak!
Nie tylko się udało, ale ciasto swoim smakiem zachwyciło całą rodzinę i przygotowałam je już kilka razy w różnych odsłonach ( z owocami również! ).
Ciasto jest łatwe i szybkie – idealnie dla niespodziewanych gości.
Mieszamy składniki, wylewamy i kilkanaście minut smażymy pod przykryciem.
I tyle!
Gotowe!
Polecam!
Koniecznie spróbujcie!
Zachwycicie wszystkich!
SKŁADNIKI:
( patelnia ok. 22-24 cm )
* jajko L – 3 szt
* cukier – 180 g
* jogurt naturalny – 250 g
* olej – 120 g
* wanilia
* mąka pszenna – 300 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 25 g
* woda – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jaja ucieramy z cukrem na puch.
Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy,.
Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao oraz wodę, mieszamy.
Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy jasną masę.
Na wierzch wylewamy ciemną – możemy to zrobić w różnych odstępach tworząc mozaikę.
Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut.
UWAGA!
Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut.
Smacznego!