Ciasto ucierane ze śliwkami i dużą ilością kruszonki

Ciasto ucierane, śliwki i duuużo kruszonki. To musi być pyszne. Ciasto które uwielbiam i które zawsze się udaje. Zróbcie, a na pewno je pokochacie. Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem, ale kruszonka jest na tyle słodka, że nie ma takiej potrzeby.
Piekłam w tortownicy 26 cm.
Składniki na ciasto ucierane ze śliwkami i dużą ilością kruszonki:
Ciasto:
- 100 g. masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 600 g śliwek
Kruszonka:
- 100 g. masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
Jak wykonać ciasto ucierane ze śliwkami i dużą ilością kruszonki?
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozgnieść palcami żeby powstały grudki.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać mleko i jeszcze chwilę miksować.
Spód tortownicy (moja 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć dość ciasno połówki śliwek, skórką do dołu.
Na śliwki posypać kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i piec 45 minut.