Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Tradycyjne, maślane ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Jest miękkie i puszyste a dodatek maślanki sprawia, że jest również bardzo wilgotne, także na drugi czy trzeci dzień, o ile postoi aż tak długo :). Proste w przygotowaniu, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów : składniki muszą być w temperaturze pokojowej i pamiętajcie, żeby nie mieszać go więcej niż potrzeba :). Fantastyczne ciasto, idealne na lato!
Składniki :
275 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
75 g miękkiego masła
125 g drobnego cukru
1 duże jajko
250 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo :
ok. 500 g truskawek
Kruszonka :
100 g drobnego cukru
75 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i przekroić na pół. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieścić masło i cukier, ucierać na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (ok. 6 minut). Dodać jajko, utrzeć do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanlii i krótko wymieszać. Następnie na 3 razy dodać na przemian maślankę i mąkę, po każdym dodaniu krótko mieszając trzepaczką rózgową. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boki wysmarować masłem). Przełożyć ciasto, wyrównać. Ułożyć na nim truskawki. Przygotować kruszonkę : składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!