Ciasto ucierane z makiem i truskawkami

Ciasto ucierane z makiem i  truskawkami

Nie każdy lubi mak, sama nie jestem jego szczególną fanką ale bardzo lubię takie pieguskowe ciasta.  Mak nie dominuje a jest tylko fajnym dodatkiem. Oczywiście można go pominąć i zrobic zwykłe ucierane ciasto z truskawkami.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z makiem i  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 800 g truskawek 
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki maku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać mak. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Piec 60 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów