Ciasto serowe z porzeczkami
Bardzo dobra babka z serkiem i owocami, jest delikatna i puszysta. Ciasto długo utrzymuje świeżość. Do tego ciasta najlepszy będzie biały, gęsty ser typu mascarpone lub philadelphia. Pod koniec pieczenia, wbij w ciasto patyczek do szaszłyków, jeżeli będzie suchy, na pewno unikniesz zakalca.
Idealne ciasto na lato, polecam ?
Składniki na ciasto z serem i porzeczkami / foremka 12×25 cm.- 2 szklanki maki pszennej
- 3 średnie jajka
- około 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 100 g serka np. mascarpone, philadephia
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka porzeczek
Wszystkie produkty na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyj, oczyść i rozsyp na papierowy ręcznik do osuszenia.
Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej, lub na palniku. Odstaw do schłodzenia.
Do misy miksera daj jajka i cukier. Całość ubijaj na najwyższych obrotach, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Powinna powstać gęsta i puszysta piana.
Do piany jajecznej, cienką strużką wlewaj przestudzone masło, cały czas ubijaj pianę na wysokich obrotach.
Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj serek. Na koniec dodaj mleko, mieszaj wszystko tylko do połączenia składników.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia.
Na koniec dodaj owoce, pomieszaj. Ciasto przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to 50 – 60 minut. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli ciasto za mocno się rumieni, połóż na górze arkusz papieru do pieczenia.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika, po 10 minutach otwórz piekarnik do połowy, po chwili wyciąg ciasto z piekarnika.
Smacznego ?
UWAGI – do tego ciasta, można też użyć zwykłego twarogu. Powinien jednak być dokładnie roztarty lub przeciśnięty przez praskę.
Inspiracja –> Ania Gotuje