Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi

Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi

Zdjęcie - Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Kuleczki serowe:

  • 300 g twarogu w kostce
  • 2 żółtka
  • ½ szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych

Ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru (25 dag)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krem śmietankowy:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki  gorącej wody

Do dekoracji :

  • ½ tabliczki czekolady

 

Przygotowanie:

Krok 1

Twaróg miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy wanilię, wiórki i kaszę mannę. Dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę kaszy. Kulki wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcie - Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 2

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy olej Kujawski 3 ziarna. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach około 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ⅔ ciasta. Resztę ciasta miksujemy z kakao i wykładamy na jasne ciasto, rozsmarowując je na całej powierzchni.

Zdjęcie - Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 3

Na warstwie ciemnego ciasta układamy kuleczki w rzędach jedna obok drugiej w niedużych odstępach. Kuleczki lekko wciskamy do środka ciasta. Pieczemy w temp. 175ºC około 45 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec łączymy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Gdy masa śmietanowa zacznie tężeć, wykładamy ją na wierzch ciasta i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy startą czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji: 9

Czas przygotowania: 2 dni

Zdjęcie - Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów