Ciasto podstawowe na austriacki strudel

Ciasto podstawowe na austriacki strudel
Zdjęcie - Ciasto podstawowe na austriacki strudel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto podstawowe na austriacki strudel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto podstawowe na austriacki strudel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto podstawowe na austriacki strudel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto podstawowe na austriacki strudel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto podstawowe na austriacki strudel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 300-400 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, jednocześnie zaczynając miksować. Ciasto powinno być dość luźne - jeśli jest za suche, dolewamy wody. Na koniec dodajemy olej Kujawski i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto przekładamy na blaszkę natłuszczoną olejem Kujawskim i pozostawiamy na 30 min.


Ciasto rozpłaszczamy dłonią, następnie okrężnymi ruchami rozciągamy na przedramionach, przenosimy na duży kawałek materiału podsypany mąką i rozciągamy, aż będzie cienkie jak pergamin.


Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą w miejscu wykładania nadzienia. Nadzienie nakładamy w formie wałka, wzdłuż dłuższego boku ciasta. Ciasto zwijamy za pomocą materiału na którym leży, odcinamy brzegi, po czym przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Przygotowany strudel smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na złoto, przez 20 min. w temperaturze 200°C.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów