Ciasto pinacolada - ciasto z kokosowym kremem budyniowym, ananasami i galaretką
Dawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości.
Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą na myśl słoneczne wakacje gdzieś na egzotycznych plażach i słońce zaglądające w okna od samego rana!
Ajj, ależ znów mi się marzy urlop!
W tym roku zwiedziłam już Anglię, Egipt i Chiny, a także nasze piękne polskie morze i góry.
Tak naprawdę czerwiec to jedyny miesiąc, kiedy siedzę na tyłku w Krakowie ( ja nie wiem jak ja usiedzę! )
No ale przejdźmy do ciacha!
Jest bez pieczenia – duży plus w takie upały.
Robi się błyskawicznie – to kolejny!
Smakuje fenomenalnie – jeszcze jeden!
I poradzą sobie z nim nawet Ci, którzy od robienia słodkości daleko uciekają.
Herbatniki przełożone pysznym, kokosowym kremem budyniowym i zalane galaretą z soczystymi ananasami są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Osłodzą każdy dzień! I posmakują każdemu łasuchowi!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( foremka 24 x 26 cm )
KREM :
* mleko kokosowe – 500 ml
* żółtko – 2 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* masło min. 82% – 100 g
* cukier – 5 łyżek
DODATKOWO :
* herbatniki – ok. 40 szt
* ananasy ( oczywiście mogą być z puszki ) – ok. 300 g
* galaretka brzoskwiniowa – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
KREM :
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem.
Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka, mieszamy.
Wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.
Odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.
Galaretki przyrządzamy 4 szkl wrzątku / zostawiamy do tężenia.
CAŁOŚĆ :
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, a następnie przykrywamy drugą warstwą kremu – tak do wykończenia składników.
Na ostatnią warstwę herbatników wyciągamy pokrojone ananasy wylewamy tężejącą galaretkę.
Wkładamy na noc do lodówki.