Ciasto pinacolada - ciasto z kokosowym kremem budyniowym, ananasami i galaretką

Ciasto pinacolada - ciasto z kokosowym kremem  budyniowym, ananasami i galaretką

Dawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości.

Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą na myśl słoneczne wakacje gdzieś na egzotycznych plażach i słońce zaglądające w okna od samego rana!

Ajj, ależ znów mi się marzy urlop!

W tym roku zwiedziłam już Anglię, Egipt i Chiny, a także nasze piękne polskie morze i góry.

Tak naprawdę czerwiec to jedyny miesiąc, kiedy siedzę na tyłku w Krakowie ( ja nie wiem jak ja usiedzę! )

No ale przejdźmy do ciacha!

Jest bez pieczenia – duży plus w takie upały.

Robi się błyskawicznie – to kolejny!

Smakuje fenomenalnie – jeszcze jeden!

I poradzą sobie z nim nawet Ci, którzy od robienia słodkości daleko uciekają.

Herbatniki przełożone pysznym, kokosowym kremem budyniowym i zalane galaretą z soczystymi ananasami są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Osłodzą każdy dzień! I posmakują każdemu łasuchowi!

Spróbujcie!

Zdjęcie - CIASTO PINACOLADA - CIASTO Z KOKOSOWYM KREMEM BUDYNIOWYM, ANANASAMI I GALARETKĄ - bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

(  foremka 24 x 26 cm )

KREM :

* mleko kokosowe – 500 ml

* żółtko – 2 szt

* mąka pszenna – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 3 łyżki

* masło min. 82% – 100 g

* cukier – 5 łyżek

DODATKOWO :

* herbatniki – ok. 40 szt

* ananasy ( oczywiście mogą być z puszki ) – ok. 300 g

* galaretka brzoskwiniowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

KREM :

Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem.

Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka, mieszamy.

Wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.

Odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.

Galaretki przyrządzamy 4 szkl wrzątku / zostawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ :

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, a następnie przykrywamy drugą warstwą kremu – tak do wykończenia składników.

Na ostatnią warstwę herbatników wyciągamy pokrojone ananasy wylewamy tężejącą galaretkę.

Wkładamy na noc do lodówki.

Zdjęcie - CIASTO PINACOLADA - CIASTO Z KOKOSOWYM KREMEM BUDYNIOWYM, ANANASAMI I GALARETKĄ - bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów