Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami
Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak wierne rzesze fanów, że nikogo już nie dziwi dodanie marchwi do słodkich wypieków. W ślad za nią poszły również buraki czy cukinia. Nie wiedzieć jednak czemu całkiem bliska kuzynka marchwi — pietruszka została jakoś w tych kulinarnych podbojach pominięta. Ba! W ogóle w kuchni pojawia się zwykle tylko jako jeden ze składników na rosół czy bulion, a tak poza tym to próżno szukać przepisów z jej udziałem. Jakieś dwa lata temu Tosia z burczymiwbrzuchu pokazała mi, że przecież pietruszce wcale nie daleko do marchwi i z niej również można upiec pyszne ciasto. Początkowo z pewną dozą niepewności postępowałem według oryginalnego przepisu. Ciasto pietruszkowe jednak tak bardzo przypadło mi do gustu, że postanowiłem z nim sam poeksperymentować. Jest wilgotne, delikatnie orzechowe i po prostu pyszne. Dlatego dzisiaj zaś dzielę się z Wami moim nowym ulubionym przepisem. Powitajcie ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami! Bardzo zależało mi, żeby wyraźnie różniło się od marchewkowego kuzyna, dlatego próżno szukać w moim przepisie cynamonu, rodzynek czy orzechów włoskich. W zamian postanowiłem dodać kardamon oraz pistacje, które dodają wypiekowi sznytu. Swoje ciasto pietruszkowe upiekłem dodatkowo na oliwie z oliwek. Był to absolutny eksperyment, który okazał się olbrzymim sukcesem, bo oliwa wraz z kardamonem nadaje niepowtarzalnego aromatu. Oczywiście, jeżeli nie lubicie, to możecie zastąpić ją olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Jednakże polecam tego połączenia spróbować. Gotowe ciasto pietruszkowe musiałem obowiązkowo ozdobić grubą czapą kremu maślanego na bazie serka śmietankowego typu Philadelphia, wierzch zaś posypałem dodatkową porcją pistacji (dla kontrastu smaków polecam wykorzystać solone). Dzięki temu przybraniu pospolita pietruszka stała się prawdziwą gwiazdą, a moje ciasto pietruszkowe poważnym konkurentem marchewkowego wypieku.
Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami Łukasz Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Ciasto pietruszkowe:
- 4 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego)
- 500 g pietruszki (waga przed obraniem)
- 100 g obranych niesolonych pistacji
- 1 łyżeczka kardamonu
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Krem maślany:
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść obranych pistacji (mogą być solone)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto pietruszkowe
- Jajka utrzyj z cukrem na puch.
- Kolejno cienką strużką wlewaj oliwę z oliwek, nie przerywając ubijania.
- Pietruszkę obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj.
- Kolejno wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem oraz wrzuć posiekane pistacje. Ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do keksówki o wymiarach 12x26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Krem maślany
(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem do białości.
- Kolejno dodawaj serek śmietankowy łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Do kremu na koniec wlej wanilię i zmiksuj ponownie.
- Gotowym kremem maślanym pokryj wystudzone ciasto. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami. Ciasto pietruszkowe wstaw do lodówki na 2 h, aby krem stężał.