Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami

Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak wierne rzesze fanów, że nikogo już nie dziwi dodanie marchwi do słodkich wypieków. W ślad za nią poszły również buraki czy cukinia. Nie wiedzieć jednak czemu całkiem bliska kuzynka marchwi — pietruszka została jakoś w tych kulinarnych podbojach pominięta. Ba! W ogóle w kuchni pojawia się zwykle tylko jako jeden ze składników na rosół czy bulion, a tak poza tym to próżno szukać przepisów z jej udziałem. Jakieś dwa lata temu Tosia z burczymiwbrzuchu pokazała mi, że przecież pietruszce wcale nie daleko do marchwi i z niej również można upiec pyszne ciasto. Początkowo z pewną dozą niepewności postępowałem według oryginalnego przepisu. Ciasto pietruszkowe jednak tak bardzo przypadło mi do gustu, że postanowiłem z nim sam poeksperymentować. Jest wilgotne, delikatnie orzechowe i po prostu pyszne. Dlatego dzisiaj zaś dzielę się z Wami moim nowym ulubionym przepisem. Powitajcie ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami! Bardzo zależało mi, żeby wyraźnie różniło się od marchewkowego kuzyna, dlatego próżno szukać w moim przepisie cynamonu, rodzynek czy orzechów włoskich. W zamian postanowiłem dodać kardamon oraz pistacje, które dodają wypiekowi sznytu. Swoje ciasto pietruszkowe upiekłem dodatkowo na oliwie z oliwek. Był to absolutny eksperyment, który okazał się olbrzymim sukcesem, bo oliwa wraz z kardamonem nadaje niepowtarzalnego aromatu. Oczywiście, jeżeli nie lubicie, to możecie zastąpić ją olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Jednakże polecam tego połączenia spróbować. Gotowe ciasto pietruszkowe musiałem obowiązkowo ozdobić grubą czapą kremu maślanego na bazie serka śmietankowego typu Philadelphia, wierzch zaś posypałem dodatkową porcją pistacji (dla kontrastu smaków polecam wykorzystać solone). Dzięki temu przybraniu pospolita pietruszka stała się prawdziwą gwiazdą, a moje ciasto pietruszkowe poważnym konkurentem marchewkowego wypieku.

Zdjęcie - Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami Łukasz Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

 Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasto pietruszkowe:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego)
  • 500 g pietruszki (waga przed obraniem)
  • 100 g obranych niesolonych pistacji
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

 

Krem maślany:

  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść obranych pistacji (mogą być solone)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto pietruszkowe

  1. Jajka utrzyj z cukrem na puch.
  2. Kolejno cienką strużką wlewaj oliwę z oliwek, nie przerywając ubijania.
  3. Pietruszkę obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj.
  4. Kolejno wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem oraz wrzuć posiekane pistacje. Ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do keksówki o wymiarach 12x26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.

 

Krem maślany

(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).

  1. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem do białości.
  2. Kolejno dodawaj serek śmietankowy łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Do kremu na koniec wlej wanilię i zmiksuj ponownie.
  3. Gotowym kremem maślanym pokryj wystudzone ciasto. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami. Ciasto pietruszkowe wstaw do lodówki na 2 h, aby krem stężał.

Przepisy z tych kategorii

Domowy sos tatarski z marynowanymi warzywami

Domowy sos tatarski z marynowa…

food² food²
Food Square

Surówka Colesław
1

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
2

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Rocher – bez pieczenia
1

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Babeczki z jabłkiem, cukinią i orzechami włoskimi
2

Babeczki z jabłkiem, cukinią i…

figmara figmara
figowe smaki

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami
1

Pączki kokosowe Rafaello z kre…

food² food²
Food Square

Ciasteczka owsiane – szybkie i smaczne
1

Ciasteczka owsiane – szybkie i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy