Ciasto na pizzę – przepis nocny

Ciasto na pizzę – przepis nocny
Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę – przepis nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki suszonych drożdży
  • ¾ łyżeczki soli
Przygotowanie Dzień przed pieczeniem pizzy przygotowujemy ciasto.

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta. Jeśli nie posiadamy haka, wyrabiamy ciasto ręcznie na stolnicy - rozciągamy i zagniatamy do środka. Im więcej powietrza wtłoczymy do ciasta, tym bardziej puszyste będzie po upieczeniu.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godz.


Na 3 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.


Piekarnik nagrzewamy do 250°C.

Ciasto rozciągamy dłońmi na blaszce do pieczenia pizzy, nakładamy dodatki, brzegi smarujemy olejem Kujawskim i pieczemy przez 15 min.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów