Ciasto na piernik staropolski - 1 etap

Ciasto na piernik staropolski - 1 etap

Ju┼╝ czas na przygotowanie ciasta, na prawdziwy piernik staropolski ­čÖé Piernik staropolski to wyj─ůtkowy wypiek, pieczony z ciasta, które fermentowa┼éo kilka tygodni w ch┼éodnym miejscu. Du┼╝a ilo┼Ť─ç przypraw korzennych i struktura ciasta sprawi, ┼╝e piernik mo┼╝e by─ç przechowywany nawet do kilku miesi─Öcy. To ciasto po le┼╝akowaniu jest mi─Öciutkie, mocno aromatyczne, po prostu pyszne. Z nami zostaje do stycznia, im d┼éu┼╝ej le┼╝akuje, tym jest smaczniejsze.

Kto nie spróbuje, ten si─Ö nie dowie  ­čÖé

Zdj─Öcie - Ciasto na piernik staropolski - 1 etap - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdj─Öciami

 

Składniki na piernik staropolski:

  • 500 g m─ůki pszennej ( najlepiej z ma┼éego, lokalnego m┼éyna )
  • 250 g naturalnego miodu ( lipowy, akacjowy, rzepakowy )
  • 200 g cukru
  • 125 g prawdziwego mas┼éa
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 ┼éy┼╝eczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g przyprawy do pierników
  • 1 p┼éaska ┼éy┼╝ka kakao
  • 1/2 p┼éaskiej ┼éy┼╝eczki soli

 

Jak przygotowa─ç ciasto na piernik staropolski?

Do mniejszego garnka daj mi─Ökkie mas┼éo, miód i cukier. Wszystko podgrzewaj na ma┼éym ogniu, ca┼éy czas mieszaj─ůc. Cukier powinien si─Ö rozpu┼Ťci─ç, masa nie powinna si─Ö zagotowa─ç.

Do miski przesiej m─ůk─Ö, sod─Ö, przypraw─Ö i kakao, sk┼éadniki pomieszaj. Dodaj sól, mleko, wbij jajka, dodaj przestudzon─ů mas─Ö z miodem. Mas─Ö starannie pomieszaj, nast─Öpnie wyrabiaj, do dok┼éadnego po┼é─ůczenia sk┼éadników.

Surowe ciasto, prze┼éó┼╝ do szklanej miski i przykryj foli─ů spo┼╝ywcz─ů. Zabezpieczaj─ůc misk─Ö foli─ů, mo┼╝esz zostawi─ç ma┼ée szczeliny, na przep┼éyw powietrza. Ciasto nale┼╝y przechowywa─ç w lodówce, oko┼éo trzy – cztery tygodnie…

D┼éugo dojrzewaj─ůce ciasto na piernik, przygotuj najpó┼║niej pod koniec listopada, je┼╝eli chcesz na ┼Üwi─Öta Bo┼╝ego Narodzenia cieszy─ç si─Ö wyj─ůtkowym smakiem, prawdziwego staropolskiego piernika ­čÖé

Zdj─Öcie - Ciasto na piernik staropolski - 1 etap - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdj─Öciami

Kategorie przepis├│w