Ciasto na piernik staropolski - 1 etap

Ciasto na piernik staropolski - 1 etap

Już czas na przygotowanie ciasta, na prawdziwy piernik staropolski 🙂 Piernik staropolski to wyjątkowy wypiek, pieczony z ciasta, które fermentowało kilka tygodni w chłodnym miejscu. Duża ilość przypraw korzennych i struktura ciasta sprawi, że piernik może być przechowywany nawet do kilku miesięcy. To ciasto po leżakowaniu jest mięciutkie, mocno aromatyczne, po prostu pyszne. Z nami zostaje do stycznia, im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.

Kto nie spróbuje, ten się nie dowie  🙂

Zdjęcie - Ciasto na piernik staropolski - 1 etap - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na piernik staropolski:

  • 500 g mąki pszennej ( najlepiej z małego, lokalnego młyna )
  • 250 g naturalnego miodu ( lipowy, akacjowy, rzepakowy )
  • 200 g cukru
  • 125 g prawdziwego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Jak przygotować ciasto na piernik staropolski?

Do mniejszego garnka daj miękkie masło, miód i cukier. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, masa nie powinna się zagotować.

Do miski przesiej mąkę, sodę, przyprawę i kakao, składniki pomieszaj. Dodaj sól, mleko, wbij jajka, dodaj przestudzoną masę z miodem. Masę starannie pomieszaj, następnie wyrabiaj, do dokładnego połączenia składników.

Surowe ciasto, przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą. Zabezpieczając miskę folią, możesz zostawić małe szczeliny, na przepływ powietrza. Ciasto należy przechowywać w lodówce, około trzy – cztery tygodnie…

Długo dojrzewające ciasto na piernik, przygotuj najpóźniej pod koniec listopada, jeżeli chcesz na Święta Bożego Narodzenia cieszyć się wyjątkowym smakiem, prawdziwego staropolskiego piernika 🙂

Zdjęcie - Ciasto na piernik staropolski - 1 etap - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów