Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na stronie Świat Ciast. Odnośnik wskazywał na blog Kuchenne zapiski Edyty, a tam, autorka odsyłała do bloga Cukierenka Klementynki.
Ciasto wyszło bardzo fajne, więc warto by poszło w świat dalej ?
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła
- 200 ml pepsi/coca-coli
- 2 duże jajka
- 75 ml mleka
Masa:
- 1 litr + 1 szkl. wody
- 4 łyżki cukru
- 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 galaretki agrestowe
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
- 120 g czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy sól oraz cukier, mieszamy.
Jajka łączymy w osobnej misce z mlekiem, masłem oraz pepsi/coca-colą, mieszamy rózgą kuchenną. Składniki mokre dodajemy do składników suchych, mieszamy do połączenia.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Do rondelka wlewamy litr wody, dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
Proszek budyniowy rozrabiamy w 250 ml pozostałej wody. Wlewamy na gotującą się wodę. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.
Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.
Na jednym z nich rozprowadzamy mniej więcej 2/3 części masy. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy. Rozkładamy pokrojone na plasterki pierniczki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Polewamy wierzch ciasta, tworząc tzw esy-floresy.
Polecam również zbiór przepisów na ciasta świąteczne