Ciasto Monte – orzechowe z kremem Ciasto Monte
Pokazałam Wam ostatnio na moim Instagramie kolejne, nowe ciasto przygotowane przez Moją Mamę.
Przepis miał być opublikowany dopiero za 2-3 tygodnie, ale prosiliście w komentarzach, wiadomościach prywatnych, a nawet osobiście – więc uległam!
I oto jest!
Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłyśmy ( nie licząc TEGO! ).
Monte – te serki znajdą chyba wszyscy i wszyscy się nimi zajadali ( nie tylko dzieciaki! ).
Delikatny, kremowy serek mleczny z czekoladą, który swego czasu mocno reklamowany był w tv.
Do tej pory dzieciaki go uwielbiają , a i ja od czasu do czasu „wrzucę go na ruszt!” :)
Niesamowicie puszysty, orzechowy biszkopt przełożyłyśmy 2 lekkimi kremami – śmietankowym i kakaowym.
Całość wyszła obłędna!
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SKŁADNIKI:
( 24x 30 )
CIASTO:
* jajko – 4 szt
* cukier – 100 g ( 0,5 szkl )
* mąka pszenna – 80 g ( 0,5 szkl )
* zmielone orzechy laskowe – 50 g ( 0,5 szkl )
* olej – 45 ml – 3 łyżki
* herbatniki kakaowe – 150 g
* śmietana kremówka 30% – 2 x 400 ml
* mascarpone – 2 x 125 g
* cukier puder – 2 x 3 łyżki
* kakao – 2 łyżki
* żelatyna – 2 x 8 g
* czekolada + odrobina mleka – na polewę.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Prażone orzechy blendujemy na mąkę ( nie a długo, by nie puściły oleju ).
Do 4 jajek wsypujemy 0,5 szklanki cukru, miksujemy 10 minut ( na puch ).
Wlewamy 3 łyżki oleju, miksujemy.
Partiami przesiewamy 0,5 szklanki mąki pszennej, delikatnie mieszamy.
Wsypujemy 0,5 szklaki zmielonych orzechów, delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 20-30 minut ( do suchego patyczka ) 175C.
Upieczone ciasto odwracamy w blasze, nasączamy delikatnie wodą z cytryną.
KREM:
Do 2 szklanek wsypujemy po 8 g żelatyny, wsypujemy po 0k. 125 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.
Do wysokiego naczynia wlewamy 400 ml zimnej kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy.
Dodajemy 125 g mascarpone, ubijamy na sztywno.
Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy.
Wykładamy na ciasto, tak jak na zdjęciu – mają powstać pasy kremu.
KREM 2:
Do wysokiego naczynia wlewamy 2 partię kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao i resztę mascarpone.
Wszystko razem ubijamy na sztywno.
Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy.
Wykładamy na ciasto tak jak na zdjęciu – mają powstać pasy kremu.
Przykrywamy herbatnikami kakowymi, lekko nasączamy wodą z cytryną.
Oblewamy polewą czekoladową.
Chłodzimy.
Smacznego!