Ciasto miodowe przekładane masą budyniową

Ciasto miodowe przekładane masą budyniową

Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej.
Placki miodowe

  • 3 szkl.mąki
  • 1 szkl.miodu
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody


Krem budyniowy:

  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo

  • dżem [ niekoniecznie]
  • polewa
  • dekoracja

Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Odlać niepełną szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.Gorącą masą przekładać upieczone placki miodowe.U mnie na jednym placki jest dżem, ale to niekoniecznie.Przełożone placki polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić na kilka godzin, a najl ,aby placki zmiękły od masy budyniowej.
Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto miodowe przekładane masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów