Ciasto miodowe przekładane masą budyniową
Smaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej.
Placki miodowe
- 3 szkl.mąki
- 1 szkl.miodu
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka sody
Krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- 0,5 szkl.cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo
- dżem [ niekoniecznie]
- polewa
- dekoracja
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Odlać niepełną szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.Gorącą masą przekładać upieczone placki miodowe.U mnie na jednym placki jest dżem, ale to niekoniecznie.Przełożone placki polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić na kilka godzin, a najl ,aby placki zmiękły od masy budyniowej.