Ciasto migdałowe z agrestem (bezglutenowe)
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
Dzisiaj polecam bezglutenowe ciasto z agrestem. Lekkie, słodkie ale z orzeźwiającą nutą agrestową. Zamiast agrestu można użyć innych owoców np. rabarbaru lub czerwonej czy czarnej porzeczki.
Składniki
- masło - 200 g
- migdały mielone - 250 g
- jajka - 4 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- płatki migdałowe - 3-4 łyżki
- agrest - ok. 2 szklanek
- jogurt naturalny - 150 g
- cukier puder - 3/4 szklanki +do posypania
Instrukcje
Masło, jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na białą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Dodawać migdały na przemian z jogurtem i dalej ubijać, tylko do wymieszania składników. Dodać obrany z korzonków agrest. Wymieszać delikatnie łyżką, przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy keksowej o wymiarach 14/37 cm. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min, do suchego patyczka.
Smacznego:)