Ciasto migdałowe z agrestem (bezglutenowe)

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z agrestem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 50 minut

Dzisiaj polecam bezglutenowe ciasto z agrestem. Lekkie, słodkie ale z orzeźwiającą nutą agrestową. Zamiast agrestu można użyć innych owoców np. rabarbaru lub czerwonej czy czarnej porzeczki.

Składniki

  • masło - 200 g
  • migdały mielone - 250 g
  • jajka - 4 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe - 3-4 łyżki
  • agrest - ok. 2 szklanek
  • jogurt naturalny - 150 g
  • cukier puder - 3/4 szklanki +do posypania

Instrukcje

Masło, jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na białą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Dodawać migdały na przemian z jogurtem i dalej ubijać, tylko do wymieszania składników. Dodać obrany z korzonków agrest. Wymieszać delikatnie łyżką, przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy keksowej o wymiarach 14/37 cm. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min, do suchego patyczka.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z agrestem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy