Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem

Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym  twarogiem

Jakiś czas temu zachwalałam maślankowiec ze śliwkami i kardamonem, bo rzeczywiście pysznie smakował! Ale to ciasto jest jeszcze lepsze! Kwaśny rabarbar, aromatyczne jagody i zapieczona pierzynka serowo - karmelowa... tego połączenia trzeba spróbować!


Zdjęcie - Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym  twarogiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

/źródło: Moje słodkie impresje/

Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Wierzch:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka jagód
  • 25 dag twarogu
  • 3 czubate łyżki cukru brązowego
  • cynamon

 

W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej zmiksować jajka, olej i maślankę. Połączyć zawartość obu naczyń, miksując tylko! do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (20x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z cukrem brązowym. Na ciasto wysypać jagody, następnie rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Wierzch obsypać delikatnie cynamonem, na to rozłożyć kupki sera z cukrem. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 40 - 45 minut.

WAŻNE:

Jeśli uzywasz owoców mrożonych lub bardzo soczystych, wierzch surowego ciasta obsyp bułką tartą i dopiero nałoż owoce!

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym  twarogiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego Wam życzę!

Kategorie przepisów