Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem
Jakiś czas temu zachwalałam maślankowiec ze śliwkami i kardamonem, bo rzeczywiście pysznie smakował! Ale to ciasto jest jeszcze lepsze! Kwaśny rabarbar, aromatyczne jagody i zapieczona pierzynka serowo - karmelowa... tego połączenia trzeba spróbować!
/źródło: Moje słodkie impresje/
Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
Wierzch:
- 5 łodyg rabarbaru
- 1 szklanka jagód
- 25 dag twarogu
- 3 czubate łyżki cukru brązowego
- cynamon
W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej zmiksować jajka, olej i maślankę. Połączyć zawartość obu naczyń, miksując tylko! do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (20x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z cukrem brązowym. Na ciasto wysypać jagody, następnie rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Wierzch obsypać delikatnie cynamonem, na to rozłożyć kupki sera z cukrem. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 40 - 45 minut.
WAŻNE:
Jeśli uzywasz owoców mrożonych lub bardzo soczystych, wierzch surowego ciasta obsyp bułką tartą i dopiero nałoż owoce!
Smacznego Wam życzę!