Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami

Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto marchewkowe to jeden z flagowych smaków jesieni. Pokazywałam Wam już kilka jego wersji. Polubiliście szczególnie ten i ten przepis. Natomiast dzisiaj chciałabym pokazać wersję z dodatkiem warstwy śnieżnobiałego kremu kokosowego oraz miksu orzechów.
Nieskromnie pisząc, wyszło zaskakująco pyszne!
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami
/ przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 24 cm/

ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru brązowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego

- 2 średniej wielkości marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- orzechy włoskie i pekan


Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W dużej misce mieszam mąkę migdałową, mąkę pszenną, przyprawy korzenne,sodę i proszek do pieczenia.
Do oddzielnej miski wbijam jajka, dodaję cukier oraz ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie miksuję.
Gdy masa jajeczna będzie puszysta, dodaję do niej cały czas mieszając łyżka po łyżce mącznej mieszanki. Na samym końcu wrzucam startą marchewkę oraz dodaję olej i krótko miksuję.
Tortownicę smaruję odrobiną oleju, posypuję bułką tartą lub kaszą manną i przelewam do niej ciasto.
Piekę całość przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek w nie wetknięty jest suchy.
Upieczony placek studzę na kuchennej kratce.
Teraz czas na przygotowanie kremu. W dużej misce miksuję serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i 3 łyżki wiórków kokosowych. Krem powinien być sztywny. Gotową masą dekoruję upieczone i wystudzone ciasto.
Na wierzchu układam orzechy oraz posypuję pozostałymi wiórkami.
Smacznego!:)
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kokosowym kremem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów