Ciasto mandarynkowo pomarańczowe ze śmietankową pianką
Dawno temu, kiedy zaczynałam blogować, pracowałam w sklepie odzieżowym.
Pamiętam, jak sąsiadka poprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy.
Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe.
Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis.
Nigdy jednak nie było okazji go spisać.
Aż do teraz!
Mam dla Was przepis na fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie.
Łatwe do zrobienia!
Szybkie!
Pyszne!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT:
* jajko L – 5 szt
* cukier do wypieków – 140 g
* mąka pszenna – 90 g
* mąka ziemniaczana – 35 g
MASA POMARAŃCZOWA:
* mandarynki w syropie – 2 puszki po 300 g
* sok pomarańczowy – 500 ml
* budyń śmietankowy – 80 g
PIANKA ŚMIETANKOWA:
śmietana 36% – 600 ml
* żelatyna – 3 łyżeczki
* cukier puder – 4 łyżki
DODATKOWO:
* herbatniki kakaowe – 50 g
* herbatniki maślane – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.
Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).
Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).
Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).
Przekładamy na blachę. Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 20-25 minut ).
Studzimy.
MASA POMARAŃCZOWA:
Mandarynki odsączamy, układamy na biszkopcie.
Do syropu z mandarynek wlewamy 250 ml soku pomarańczowego, gotujemy.
Pozostały sok mieszamy z budyniem, wlewamy na gotujący się sok i na wolnym ogniu, cały czas mieszają gotujemy budyń.
Gorący wyciągamy na ciasto z mandarynkami, wygładzamy, studzimy w lodówce.
PIANKA ŚMIETANKOWA:
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml, wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Zimną śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder.
Na sam koniec wlewamy żelatynę hartujac wcześniej z niewielką ilością śmietany.
Dokładnie mieszamy, wyciągamy na schłodzony budyń.
Wygładzamy, układamy naprzemiennie herbatniki.
Chowamy na Noc do lodówki.
Smacznego!