Ciasto mandarynkowo pomarańczowe ze śmietankową pianką

Ciasto mandarynkowo pomarańczowe ze śmietankową pianką

Dawno temu, kiedy zaczynałam blogować, pracowałam w sklepie odzieżowym.

Pamiętam, jak sąsiadka poprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy.

Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe.

Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis.

Nigdy jednak nie było okazji go spisać.

Aż do teraz!

Mam dla Was przepis na fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie.

Łatwe do zrobienia!

Szybkie!

Pyszne!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - CIASTO MANDARYNKOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ CIASTO MANDARYNKOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT:

* jajko L – 5 szt

* cukier do wypieków – 140 g

* mąka pszenna –  90 g

* mąka ziemniaczana – 35 g

MASA POMARAŃCZOWA:

* mandarynki w syropie – 2 puszki po 300 g

* sok pomarańczowy – 500 ml

* budyń śmietankowy – 80 g

PIANKA ŚMIETANKOWA:

śmietana 36% – 600 ml

* żelatyna – 3 łyżeczki

* cukier puder – 4 łyżki

DODATKOWO:

* herbatniki kakaowe – 50 g

* herbatniki maślane – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.

Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).

Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).

Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).

Przekładamy na blachę. Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 20-25 minut ).

Studzimy.

MASA POMARAŃCZOWA:

Mandarynki odsączamy, układamy na biszkopcie.

Do syropu z mandarynek wlewamy 250 ml soku pomarańczowego, gotujemy.

Pozostały sok mieszamy z budyniem, wlewamy na gotujący się sok i na wolnym ogniu, cały czas mieszają gotujemy budyń.

Gorący wyciągamy na ciasto z mandarynkami, wygładzamy, studzimy w lodówce.

PIANKA ŚMIETANKOWA:

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml, wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Zimną śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder.

Na sam koniec wlewamy żelatynę hartujac wcześniej z niewielką ilością śmietany.

Dokładnie mieszamy, wyciągamy na schłodzony budyń.

Wygładzamy, układamy naprzemiennie herbatniki.

Chowamy na Noc do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO MANDARYNKOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ CIASTO MANDARYNKOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów