Ciasto makowe otulone orzechową kołderką

Ciasto makowe otulone orzechową kołderką
Zdjęcie - Ciasto makowe otulone orzechową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto makowe otulone orzechową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto makowe:
  • 300 g mak
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 100 g bakalii
na ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju Kujawski
na masę orzechową:
  • 125 g masła
  • 100 g orzechów laskowych (lekko przypieczonych w piekarniku)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą, gotować 5-10 minut, odcedzić i wystudzić. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce, przy czym za drugim razem zmielić także bakalie.


Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka ciągle ubijając. Wymieszać z makiem, tartą bułką oraz olejkiem migdałowym.

Masę wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i wyrównać powierzchnię.


Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wyłożyć na surowe ciasto makowe, wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec około 45 minut.


Ostudzone ciasto odwrócić do dołu biszkoptem, posmarować masą orzechową i dowolnie udekorować.


Zmielone orzechy wymieszać z kakao, zaparzyć gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce ostudzone orzechy.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów