Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym
Placek z jagodami zawsze jest pyszny :) Najczęściej aromatyzujemy go wanilią, dla odmiany proponuję wanilię zastąpić kwiatami lawendy. Można to zrobić dodając do ciasta domowy cukier lawendowy lub suszone kwiaty zmielić z cukrem, wystarczy młynek do kawy.
Ciasto z jagodami dobrze smakuje z sosem truskawkowym do przygotowania ze świeżych lub mrożonych truskawek lub w wersji ekspresowej (tak jak w tym przepisie) z konfitury truskawkowej.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie:
Ciasto z jagodami dobrze smakuje z sosem truskawkowym do przygotowania ze świeżych lub mrożonych truskawek lub w wersji ekspresowej (tak jak w tym przepisie) z konfitury truskawkowej.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 220 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
- 4 jajka,
- 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki maślanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy,
- 350 g jagód,
- 1 łyżeczka mąki,
- masło do posmarowania formy,
- cukier puder do posypania ciasta.
- 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek,
- woda mineralna,
- sok z cytryny.
- świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy)
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie:
- Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku papierowym. Kwiaty lawendy zmielić z cukrem na puder w młynku do kawy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do 195 stopni (grzanie dół-góra).
- Jajka ubić z lawendowym cukrem pudrem (ok. 7 minut mikserem). Dodać olej i maślankę, ubijać dalej kilka sekund.
- Do masy dodać mąkę, wymieszać łopatką, przelać do formy. Jagody oprószyć mąką, rozsypać na ciasto. Piec 30 minut w 195 stopniach.
- Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami.
- Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny.