Ciasto kukurydziane z rabarbarem wg Nigelli
Kontynuacja sezonu rabarbarowego. Tym razem upiekłam ciasto z przepisu Nigelli Lawson z jej książki "Jak być domową boginią". Wyszło wyjątkowo aromatyczne i wilgotne. Z wyrazistym dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Bardzo wszystkim smakowało, będzie trzeba jeszcze kiedyś je zrobić. Szkoda, że rabarbar nie jest dostępny cały rok. Polecam, sezon wciąż trwa, więc zdążycie je upiec:)
Ciasto kukurydziane z rabarbarem
- 500g rabarbaru
- 300g cukru
- 150g mąki pszennej
- 155g drobnej kaszki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 125g miękkiego masła
- 250ml jogurtu naturalnego
Umyć i przyciąć rabarbar, usuwając włókna.
Pokroić na półcentymetrowe kawałki.
Zasypać je w misce 100g cukru i odstawić na nie dłużej niż pół godziny.
W mniejszej misce wymieszać mąkę, kaszkę, sól, sodę i cynamon.
W miseczce roztrzepać jajka z esencją waniliową.
W dużej misce utrzeć masło z resztą cukru.
Stopniowo dodawać do niego jajka, ucierając.
Dodawać sypkie składniki na przemian z jogurtem, nie miksując zbyt długo.
Wmieszać delikatnie rabarbar razem z sokiem.
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 1 1/2 godziny (oryginalnie 1 godzinę),
sprawdzić patyczkiem.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal
Ciasto kukurydziane z rabarbarem
- 500g rabarbaru
- 300g cukru
- 150g mąki pszennej
- 155g drobnej kaszki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 125g miękkiego masła
- 250ml jogurtu naturalnego
Umyć i przyciąć rabarbar, usuwając włókna.
Pokroić na półcentymetrowe kawałki.
Zasypać je w misce 100g cukru i odstawić na nie dłużej niż pół godziny.
W mniejszej misce wymieszać mąkę, kaszkę, sól, sodę i cynamon.
W miseczce roztrzepać jajka z esencją waniliową.
W dużej misce utrzeć masło z resztą cukru.
Stopniowo dodawać do niego jajka, ucierając.
Dodawać sypkie składniki na przemian z jogurtem, nie miksując zbyt długo.
Wmieszać delikatnie rabarbar razem z sokiem.
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 1 1/2 godziny (oryginalnie 1 godzinę),
sprawdzić patyczkiem.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal