Ciasto kruche z rabarbarem pod kruszonką
Wiosną, kiedy pojawia się rabarbar chłonę go w każdej postaci. Popijając kompot, gdzie jest bohaterem. Smarując pajdę chleba dżemem rabarbarowo-pomarańczowym. Zajadając z nim placek drożdżowy, czy tak jak tutaj upieczony pod kruszonką:-) Kocham ten rabarbarowy czas:-)
Składniki:
- 10 dkg masła,
- 10 dkg cukru,
- 15-20 dkg maki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 400 g rabarbaru,
- 2 łyżki cukru do rabarbaru,
na kruszonkę:
- 50 g masła stopionego,
- 50 g mąki,
- 50 g cukru.
+ cukier puder do posypania. Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki bez rabarbaru i wyrobić ciasto. Odstawić na 0,5h do lodówki. Ciasto rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka 30x20cm). Podpiekać 10 minut w 180 stop. C. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Posypać cukrem, wymieszać. Wysypać na podpieczony spód. Wymieszać dobrze wszystkie składniki kruszonki. Posypać placek i piec około 30-40 minut do zrumienienia kruszonki. Wystudzić ciasto i na koniec posypać cukrem pudrem.