Ciasto kruche z orzechową pianką i powidłami śliwkowymi
Dzień dobry :-) Podobno dzisiaj blue monday czyli najbardziej depresyjny dzień roku. Dla mnie to normalny dzień, jakoś takie stwierdzenia do mnie nie przemawiają i nie wiem po co je ktoś wymyśla. Na pewno poniedziałek umili Wam dobre ciacho do kawy :-) Polecam kruche z orzechową pianką i powidłami śliwkowymi. Jak go tylko zobaczyłam u Asi na blogu (klik), to wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Zmniejszyłam tylko ilość cukru. Ciacho smakuje rewelacyjnie. Miłego dnia :-)
Blaszka: 23 x 33 cm
Składniki ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek zimnego mleka
Orzechowa pianka:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych
1. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy zimne masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka i mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 połowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną połową ciasta. Nakłuwamy widelcem.
3. Drugą połowę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Wkładamy też to z blaszką.
4. Orzechy mielimy maszynką lub blenderem. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
5. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier puder. Jak piana będzie gęsta i szklista dodajemy zmielone orzechy i mieszamy łopatką.
6. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Teraz musimy posmarować powidłami, następnie na powidła wykładamy pianę z orzechami.
7. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i odrywamy kawałeczki, którymi posypujemy piankę orzechową.
8. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)