Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką
Agrest – jedni go kochają, inni nienawidzą ;)
Ja lubię, a to dlatego, że na myśl przywodzi mi fajne wspomnienia z dzieciństwa.
Obok starej szopy mojego dziadka mieliśmy wielki krzak agrestu i mnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić chować.
Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem.
Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką.
Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 26 cm )
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna – 3 szkl
* proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
* cukier puder – 0,5 szkl
* masło min. 82% – 220 g
* żółtko – 4 szt
* gęsta, kwaśna śmietana – 2 łyżki
KRUSZONKA:
* masło – 125 g
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* płatki migdałów – 0,5 szkl
* mąka migdałowa 0 1/3 szkl
* cukier – 0,5 szkl
MASA:
* budyń śmietankowy – 2 op
* mleko 2% – 600 ml
* cukier – 3 łyżki
* agrest – ok. 2-3 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Masło roztapiamy, studzimy, mieszamy z mąką pszenną, mąką migdałową , płatkami migdałów oraz cukrem – miksujemy / wyrabiamy, odstawiamy.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę.
Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy.
MASA:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach.
Pieczemy ok. 60 minut / 180C bez termoobiegu ( w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut ).
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!