Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką
Witajcie :-) Zaczyna się jesień i sezon na szarlotki :-) U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy i jak tylko zapytam jakie ciasto pieczemy, to mąż zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Tym razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami, malinami i z makiem. Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-)
Blaszka 23x33 cm
Składniki ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła w temp. pokojowej
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodaję cukier, masło kroję nożem na mniejsze kawałki, daję do mąki i siekam nożem. Następnie zagniatam, w trakcie dodaję po jednym żółtku.
2. Ciasto dzielę na dwie części (70 do 30), zawijam w folię i wkładam na około 30-45 minut do zamrażalnika.
3. Po tym czasie większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach na blaszkę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 80 stopniach około 20 minut.
Dodatkowo:
- 1,3 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania ciasta
1. Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać do nich cukru.
Składniki pianka:
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 6 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy.
2. Do białek dodajemy po jednym budyniu, miksujemy. Jak budynie połączą się nam już z białkami delikatnie strużką wlewamy olej i mieszamy, ja zrobiłam to na zmniejszonych obrotach.
3. Ubitą pianę z budyniami wykładamy na jabłka. Na pianę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach jakieś 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)