Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

Tyle razy widziałam to ciasto na różnych blogach i zawsze chciałam je zrobić. Tylko wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu a tu okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu korzenne ciasto z gruszkami i podane z sosem karmelowym po prostu mnie zachwyciło! Przepis ten znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia, przeczytałam składniki i przygotowanie i nie mogłam sobie darować, że tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem… Jeżeli lubisz takie korzenne słodkości, polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami, odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – wszystkie przepyszne!

Zdjęcie - Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej.

Zdjęcie - Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

(10 porcji)

Składniki:

  • 240 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3 małe gruszki, obrane

Składniki na sos:

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

  1. W misce miksera umieść mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i miksując wmieszaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny.
  2. W celu przygotowania ciasta w TCC do misy wyposażonej w końcówkę do ciast dodaj mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty. Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty.
  3. Przelej masę do natłuszczonej keksówki, ułóż w masie gruszki oprószone mąką i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 oC na 50 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj masło i podgrzewaj mieszając do połączenia się składników, na koniec wlej śmietankę, zdejmij z ognia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i podawaj po ostudzeniu polane karmelem.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Gingrebread cake with pears and caramel sauce

(10 servings)

Ingredients:

  • 240 ml of milk
  • 200 g of sugar
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of honey
  • 100 ml of vegetable oil
  • 300 g flour
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 2 teaspoons of ground ginger
  • 1 teaspoon gingerbread  spice
  • 2 teaspoons of vanilla sugar
  • grated peel from 1 lemon
  • 3 small pears, peeled

Ingredients for caramel sauce:

  • 100 g of sugar
  • 50 g butter
  • 100 ml double cream

Preparation:

  1. In a bowl of stand mixer add milk, sugar, eggs, honey, oil and mix to combine. Next add sifted flour and baking soda and mix adding ginger, gingerbread and lemon zest while mixing.
  2. To prepare the dough in TCC, place milk, sugar, eggs, honey, oil in the bowl fitted with kneading blade and mix at speed 8 for 2 minutes. Add the baking soda, flour, ginger, and lemon zest, and mix again at speed 8 for 2 minutes.
  3. Transfer the batter into into a greased loaf tin, tip in pears sprinkled wirh flour, and place into preheated to 180 ° C oven for 50 minutes.
  4. In the meantime prepare the caramel sauce. Place sugar into a large saucepan and spread it all over the bottom. Heat on medium heat without mixing for several minutes until the sugar dissolves and stared to caramelize.
  5. Reduce the heat, add the butter keep stirring to combine, finally add the cream, remove from the heat and mix again to combine. Set aside to cool.
  6. Remove the cake from the oven, cool and serve with caramel sauce.

Enjoy!

Zdjęcie - Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów