Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g jagód
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 190 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
na kruszonkę:
  • 130 g mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
Przygotowanie

W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu mieszamy jaja, olej Kujawski, jogurt i cukier.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do ciasta o średnicy 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.


Partiami łączymy suche składniki z mokrymi. Po połączeniu dodajemy skórkę startą z dobrze wyszorowanej cytryny.


Kruszonka:

Mąkę mieszamy z solą, cukrem i przyprawą korzenną. Składniki siekamy nożem razem z masłem, aż stworzą równomierne okruchy.


Wylewamy masę do przygotowanej formy. Na wierzchu rozrzucamy przebrane jagody. Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 60 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy