Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Pyszne i niezwykle szybkie ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto widelcem i upiec.

Wilgotne, lekkie i do tego z soczystymi jagodami. Poza sezonem możesz użyć jagód mrożonych (nie rozmrażamy wcześniej). Całość pod chrupiącą kruszonką z lekką nutą cynamonu.

Ciasto jogurtowe z jagodami jest świetnie do zabrania na grilla lub piknik.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, temp. pokojowa
  • 3 jajka, temp, pokojowa
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła, zimnego
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych*

* mrożone jagody nie rozmrażamy wcześniej

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy. Obsypujemy jagodami i następnie kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy