Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji


Zdjęcie - Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Naprawdę bardzo dobre ciasto, które pochodzi z książki Siostry Anastazji "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj, potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-)

Ciasto orzechowe:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 140 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej (całość możemy wymieszać drewnianą łyżką, ja wolę mikserem na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty.

Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami:

  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150 g masła lub margaryny (u mnie masło)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej)
  • 40 g drożdży
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli


1. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Masło/margarynę musimy posiekać z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrobione drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Ja ciasto rozwałkowałam na wielkość blachy i położyłam na papier.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które też rozwałkowałam i delikatnie nałożyłam na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut do zarumienienia się. Studzimy.

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru)
  • 250 g masła
  • cukier do smaku (u mnie 5 łyżek)


1. W pół litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę razem z cukrem musimy zagotować. W odlanym mleku rozrabiamy budynie. Jak mleko się zagotuje dodajemy rozpuszczone w mleku budynie i gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. W misie miksera ucieramy miękkie masło do momentu, aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • posiekane orzechy do dekoracji


1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną 30%.

Przełożenie ciasta: pierwszy blat ciasta orzechowego - połowa masy budyniowej - wkładka z ciasta krucho-drożdżowego z jabłkami - druga połowa masy budyniowej - drugi blat orzechowy - polewa - posypujemy posiekanymi orzechami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka
1

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto knoppers na herbatnikach
2

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zdrowe kulki rafaello z kaszy jaglanej
1

Zdrowe kulki rafaello z kaszy…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto aniołek
1

Ciasto aniołek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto śnieżny puch bez pieczenia + film
1

Ciasto śnieżny puch bez piecze…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba
1

Smarowidło z czerwonej kapusty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Fit szarlotka z orzechową kruszonką
1

Fit szarlotka z orzechową krus…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym

Bezglutenowy wegański jagielni…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pasta z żółtej soczewicy z orzechami, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
2

Pasta z żółtej soczewicy z orz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Chrupiące gofry z serem i bazyliowym pesto

Chrupiące gofry z serem i bazy…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto jeżyki
2

Ciasto jeżyki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Najlepsze brownie z orzechami

Najlepsze brownie z orzechami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście