Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami

Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami
Zdrowe, smaczne i niezawodne ciasto z przewagą mąki gryczanej. Do ciasta dodałam jabłka, orzechy włoskie, cynamon i kakao. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale doskonale smakuje, również w dzień upieczenia. Przygotujemy je błyskawicznie, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu. Wilgotne i mocno aromatyczne ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty z imbirem. Bardzo polecam ?

Zdjęcie - Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej, można zastąpić ryżową )
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 1/2 szl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiam na 180 stopni Jabłka pokrojone w kostkę, mieszam z cynamonem i odstawiam. Jajka ubijam z cukrem na pianę, dodaję stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, oraz olej, mleko, wodę i kakao. Wszystko mieszam na małych obrotach, krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodaję jabłka z cynamonem i orzechy. Wszystko ponownie mieszam łyżką. Blaszkę o wymiarach 31 x 14 cm. wykładam papierem do pieczenia. Do foremki przelewam ciasto. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów