Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami
Zdrowe, smaczne i niezawodne ciasto z przewagą mąki gryczanej. Do ciasta dodałam jabłka, orzechy włoskie, cynamon i kakao. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale doskonale smakuje, również w dzień upieczenia. Przygotujemy je błyskawicznie, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu.
Wilgotne i mocno aromatyczne ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty z imbirem. Bardzo polecam ?
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szkl. mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej, można zastąpić ryżową )
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1/2 szl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich