Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem, szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Całość tworzy genialny smak, który możesz urozmaicać dodając swoje ulubione dodatki. Koperty francuskie są idealne na obiad z chrupiącą sałatą polaną sosem lub jako przekąska. Koniecznie należy je podawać prosto z piekarnika.

Sos beszamelowy jest neutralną bazę, która podbija smak szpinaku, sera i szynki. Ser żółty możesz zastąpić innym swoim ulubionym, a szynkę zamienić np. na kurczaka.

Ciasto francuskie ze szpinakiem jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Sos możemy wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce. Ciasto francuskie koniecznie musi być prosto z lodówki, aby było chrupiące po upieczeniu. Posmarowane lekko roztrzepanym jajkiem możesz oprószyć np. siemieniem lnianym lub czarnuszką i dalej postępować według przepisu.

Bardzo pyszny i prosty sposób na obiad i do tego ciekawie wyglądający.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Zdjęcie - Ciasto francuskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM

ILOŚĆ: 6 sztuk

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:

  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100 g szynki konserwowej
  • 2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego
  • 100 g żółtego sera

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 275 g domowego
  • 1 jajko wymieszane z łyżką wody

Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę oraz sól i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 min, cały czas mieszając. Wlewamy w niewielkich porcjach mleko cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż zacznie wrzeć i gęstnieć. Na koniec dodajemy szpinak i szynkę, zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie przekrawamy na sześć kawałków. Na środek każdego nakładamy sos oraz pokrojony na kawałeczki ser. Każdy róg lekko zlepiamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 minut, aż do zarumienienia skórki. Podajemy ze świeżą sałatą.

Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania przepisu.

Zdjęcie - Ciasto francuskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto francuskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto francuskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybka przekąska szpinakowa
3

Szybka przekąska szpinakowa

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bakłażan faszerowany quinoa i szpinakiem
4

Bakłażan faszerowany quinoa i…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Francuskie zawijasy...
3

Francuskie zawijasy...

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Sasznie
1

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pudding chia z bananem i mango
1

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Quiche z szynką i pieczarkami
1

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku