Ciasto francuskie z mozarella i warzywami
Pokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami.
Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób.
Dziś mam dla Was przepis na wersję „kieszonkową, którą śmiało można zabrać w drogę, a przekąskę do pracy lub do szkoły.
Wypełnione serem żółtym i kolorowym warzywami.
Super dodatkiem jest ciągnąca mozzarella, która daje niesamowity efekt na gorąco – ciągnie się w nieskończoność!
Koniecznie spróbujcie!
Ja je uwielbiam!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 op / 300 g
* ser żółty i mozzarella – ok. 250 g
* papryka żółta i czerwona – po 1 szt
* kukurydza – ok. 100
* sól, pieprz, papryka ostra
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę.
Doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozcinamy na 3 płaty.
Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ).
Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość ciasny warkocz.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem.
Pieczmy ok. 30 minut / 190C
Smacznego!