Ciasto dyniowe z żurawiną, suszonymi śliwkami i migdałami
Ciasto dyniowe z żurawiną, suszonymi śliwkami i migdałami oczarowało nas bez reszty.
Delikatne, lekkie, wprost rozpływało się w ustach.
Po prostu genialne!
Nie można było sobie odmówić kolejnej dokładki.
Przepis pochodzi z bloga magnoliaojoaska kuchennie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300g zmiksowanego miąższu dyni
- 100g płatków migdałowych
- 30g suszonej żurawiny
- 30g suszonych śliwek
- 5 jajek
- 200ml śmietanki 30%
- 60g cukru
- 15g cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze zmiksowaną dynią i śmietanką.
Białka ubić na sztywno.
Delikatnie wymieszać z masą dyniową.
Ciastem francuskim wylepić dno i brzegi tortownicy.
Ciasto podpiec 5 minut w 200C.
Na podpieczony spód rozsypać suszone owoce.
Wylać masę dyniową.
Ciasto piec na rumiano w 180-200C ok. 50 minut.
10 minut przed końcem pieczenia ciasto posypać płatkami migdałów.