Ciasto dyniowe farmera

Ciasto dyniowe farmera

Nie sądziłam, że ten przepis doczeka się realizacji tak szybko. A to wszystko dzięki temu, że w tym roku, trzy razy w tygodniu  mam  do pracy dopiero na godzinę 10.00. Jestem typem skowronka,  a całe życie zawodowe pracowałam od godziny mniej więcej 7.30 więc nie umiem odnaleźć się w tej nowej rzeczywistości. Wiem, że to brzmi śmiesznie ale niestety tak jest. Chętnie bym pospała dłużej, niestety nie umiem. Więc jak już wstaję jak zwykle o 6.00 to co mam robić? Najchętniej coś w kuchni. Tym sposobem udaje mi się jadać śniadania- co widać na blogu- i robić coś co zwykle byłoby skazane na długie czekanie. Na przykład to ciasto. Jest genialne w smaku,  bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu. Warte polecenia. Upiekłam je rano i połowę zabrałam do pracy. Ktoś mi musi pomoc to wszystko zjeść bo jak  się przyzwyczaję do rannych wypieków to może to mieć dla mnie  zgubne skutki:)

Zdjęcie - Ciasto dyniowe farmera - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŹródło

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 szklanka orzechów (u mnie włoskie)
  • 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina)
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Formę keksówkę (u mnie 14/37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę.  Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać.  W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej.  Połączyć zawartość misek.  Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki.  Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę.  Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.  Chwilę przestudzić i podawać pokrojone w plastry.

Smacznego:)

Kategorie przepisów