Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką + film – Smakowite Dania

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką + film – Smakowite Dania

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – prosty i niezawodny przepis

Są takie wypieki, które nigdy się nie nudzą i zawsze smakują jak w domu. Jednym z nich jest klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką. Pachnące, puszyste, lekko wilgotne od owoców – idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ten przepis jest wyjątkowy, bo nie wymaga długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wymieszać składniki w misce, odstawić je na kilka godzin do wyrośnięcia i połączyć z owocami oraz kruszonką. Efekt? Niezawodny i zawsze zachwycający!

 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką + film – Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Fot.: smakowitedania.com

 

Film:

 

Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:

forma 25×35 cm

                                Ciasto

  • 5 jajek
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru pudru (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

                           Kruszonka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 150 g mąki pszennej

                         Dodatkowo

  • 10–12 dużych śliwek

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką?

W dużej misce umieszczamy po kolei: jajka, pokruszone drożdże, cukier puder, olej, zimne mleko, mąkę oraz cukier wanilinowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozprowadzamy.

Umyte śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu.

Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka (większe grudki). Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku.

 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką + film – Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Fot.: smakowitedania.com

Kategorie przepisów